ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ

"Св. Иван Рилски"

Раднево

Други

УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

 


ПОДАРИ ИГРАЧКА - ЗАРАДВАЙ ДЕТЕ

 

      И тази учебна година учениците от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в гр. Раднево с подаръци за предстоящите коледни празници.

      Инициативата "Подари играчка - зарадвай дете" е по идея на ученическия съвет с подкрепата на преподавателите.

      В благотворителната кампания се включи и бивш възпитаник на гимназията - Дàниел Руменов Йорданов, който осигури топки и пъзел за децата.

      "Прекрасни са подаръците! Причина сте за широки усмивки! Благодарим Ви от сърце! Светли празници!" Това са думите на директора на ЦНСТДБУ г-жа Деница Вилхелмова. Децата благодариха с ръчно изработени от тях картички и поздравиха учениците с песни и танци.

  

 


 

17 НОЕМВРИ - ДЕН НА ЧЕТЕНЕТО В БЪЛГАРИЯ

В България нямаме специален ден, който поставя на фокус четенето като основен процес в основата на грамотността, трупането на знания, развитието на уменията на индивидите, подготовката на служители за бизнеса, силно гражданско общество.

С тази крачка се надяваме да подчертаем важността на четенето за развитието на средата и хората, защото силно вярваме, че то е най - добрата инвестиция в бъдещето - на нас и на децата ни.
През 2023 година, в третия петък от ноември, поставяме основите на Деня на четенето в България, като се надяваме той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година.
В ПГ "Св. Иван Рилски" днес се проведе литературно четене на тема: "Пътят към свободата - истории на български възрожденци". Участваха учениците от 8 и 9 клас – Виктория Костова, Катя Дойчева, Николай Динев, Иделина Проданова и Преслава Узунова.

  

  

  


 

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА ПТП
 
Всяка година през месец ноември (третата неделя на месеца) се отбелязва "Световен ден за възпоменание на жертвите на ПТП".
Световният ден има за цел да напомни за загиналите при ПТП и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.
Употребата на алкохол увеличава в пъти вероятността от настъпване ПТП, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите.
Децата са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености.
За втора поредна година учениците от ПГ "Св. Иван Рилски" и децата от IV група на Детска градина №2 "Радост" отбелязаха този ден. Мероприятието се проведе със съдействието на униформени полицаи от РУ "Полиция" - гр. Раднево.
Малки и големи възпитаници с усмивка подаваха на водачите на МПС и пешеходци изработените от тях пътни знаци и рисунки. С ентусиазъм подрастващите демонстрираха коректно преминаване по пешеходна пътека. Тяхното послание към всички нас е: "Животът е с предимство!" и "Бъдете внимателни, спокойни и толерантни на пътя!".
Кампанията бе подкрепена и от новоназначения кмет на Община Раднево г-н Георги Петров и представители на Общински съвет гр. Раднево.

  

  

  

  

    

 


 

19 ОКТОМВРИ – ДЕН НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ

 

     На 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец.

     Най-известният български светец и отшелник, основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския и закрилник на миньорите, небесен покровител на лекарите и на целия български народ.

     Ученическият съвет поднесе венец на паметника на светеца.

     Ученици от IX и X клас бяха подготвили кратко представяне за живота и дейността на патрона на училището за новоприетите ученици от VIII клас.

   

  


 

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

Детенце хубаво,

пиленце любаво!

Къде под мишница

с таз малка книжица?

 

Отивам, бабичко,

макар и слабичко,

книга да се уча,

добро да сполуча.

 

  

  

 


 

 

УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА 


ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ НОВИ СОФТУЕРНИ ПРОДУКТИ  

   Група ученици от IXб клас, специалност: „Ръководител движение“, професия: „Организатор по експлоатация в ж.п. инфраструктура“ в час по Софтуерното проектиране – разширена професионална подготовка.
   Софтуерното проектиране дава възможност за надграждане на знания и умения и за симулиране на схеми чрез специализираният софтуерен продукт Autosim-200.
   Учениците имат възможност активно да участват в учебния процес и да работят ефективно в екип.
   АutoSIM-200 е софтуер за обучение в технологии за автоматизация, който позволява на учениците да изпробват своите програми на виртуална система, преди да ги приложат към физическа система. Той представлява идеалното допълнение към оборудването за обучение, което от своя страна позволява по-ефективно използване на лабораторията. Може да се използва и независимо от действителните системи за обучение.
    АutoSIM-200 позволява: проектиране и симулация, програмиране, мониторинг и контрол.

  

   


 

ЕДИНАДЕСЕТА ОБЛАСТНА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И КАРИЕРНОТО ОРИЕНТИРАНЕ

     На 11 май ПГ „Св. Иван Рилски“, гр. Раднево взе участие в Единадесетата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2023 година.
       Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в гимназията, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.
          Като наши партньори в обучението, участие в събитието взеха и „Мини Марица – изток“ ЕАД, гр. Раднево.
       Ученици, обучаващи се в дуална форма на обучение чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и демонстрации, представиха следните професии и специалности:
          · Професия: „Минен техник“, специалност: „Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството“ – дуална форма на обучение;
           · Професия: „Организатор по експлоатация в ж.п. инфраструктура“, специалност: „Ръководител движение“ – дуална форма на обучение;
            · Професия: „Техник по железопътна техника“, специалност: „Локомотиви и вагони“ – дуална форма на обучение.
           Най–голям интерес предизвика демонстрацията на макетите изработени от нашите дипломанти.
 
 
 
  

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР ЗА АБИТУРЕНТИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

           На 12.04.2023 г. от 16:30 часа в мраморното фоайе на Общински център за култура "Нончо Воденичаров", гр. Раднево бе проведен благотворителен великденски базар за абитуренти в неравностойно положение. Реализирането на тази благородна инициатива се осъществи с помощта на всички детски градини, училища, социални и културни звена, които изложиха саморъчно изработените великденски красоти, за да подпомогнат и направят тържествен мига на завършването на тези млади хора.

       Професионална гимназия "Св. Иван Рилски", гр. Раднево благодари на всички институции, които се включиха в тази благородна инициатива!

 

  


 

Национален ученически конкурс за есе "Аз съм Левски"

            Общобългарският комитет "Васил Левски" организира Национален ученически конкурс за есе на тема "Аз съм Левски". Наградата беше спечелена от ученикът Симеон Теодоров Танев от ПГ "Св. Иван Рилски" - гр. Раднево.

 


 

ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ - ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ

     По инициатива на Европейската комисия, на 27 март 2023 г. в ПГ „Св.Иван Рилски“, гр.Раднево се проведе първото издание на „Денят на европейските автори“. В литературното четене взеха участие ученици от VIII, IX, X и XII клас.
   Гости на литературното четене бяха г-жа Таня Благова – поетеса, носител на голямата литературна награда на поета и общественика Йосиф Петров от СНБП за 2008 г. и наградата за литература „Магда Петканова“ – гр. Раднево.
      Присъстваха и главният редактор на вестник „Марица-Изток“ – г-жа Снежана Тодорова и бившия главен редактор на вестника – г-жа Кирилка Петрова.
    Учениците прочетоха творби на европейските модернисти Джордж Байрон, Уилям Уърдсуърт, Пърси Биш Шели, Стефан Маларме и Йохан Волфанг Гьоте.
    Приветствие към учениците изнесе г-жа Таня Благова и представи някои от своите творби от стихосбирките „Делнично адажио“, „Витражът“, „Насрещни ветрове“. А учениците я поздравиха с любими стихотворения от стихосбирките ѝ „Жената в мен“ и „Тревожни сетива“.
      Срещата премина в задушевна обстановка. Развълнувана и трогната от вниманието на младите хора към творчеството ѝ, г-жа Благова им поднесе като дар свои творби придружени с автограф.
 
    
  

 


 

25 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

 

    Търпението е едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава. За да бъдеш търпелив, за да си силен и устойчив - трябва да умееш да контролираш ситуацията, себе си и емоциите си. Търпението е добродетел, приета като най-ценното съкровище.

 

      Ние учениците от клуб "Емоционална интелигентност" при ПГ" Св. Иван Рилски" апелираме към всички Вас: "Нека доброто започне от нас!"

 

 

    

  


 

Ние мислим за бъдещето си

       И тази година се осъществи среща между представители на Техническия университет - гр. Габрово и зрелостниците от Професионална гимназия "Св. Иван Рилски" - гр. Раднево. В присъствието на инж. Мария Колева и класните ръководители на XIIа и XIIб клас, доц. д-р инж. Драгомир Чантов запозна дванайсетокласниците с възможностите за избор в кариерното ориентиране и бъдещата им професионална реализация.

  

 

 


 

Трети март - 145 години от Освобождението на България

        В навечерието на националния празник - Трети март, ПГ "Св. Иван Рилски" отбеляза 145 години от Освобождението на България. Ученици от 8, 9 и 10 клас припомниха примера за саможертвата и чутовния устрем към достойнство и свобода на своите предци.

   

 


 

1 март - Ден на самодееца и любителското художествено творчество

 

    Баба Марта идва с Деня на самодееца - пазителят на българщината. Учениците Ганчо Антонов от VIII а клас и Мария-Калина Кочева от X б клас изнесоха кратка хумористична сценка пред своите съученици и учители. С това леко намигване към любителското творчество, участниците предизвикаха много весело настроение!

  

  

  

 


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА 

Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя

и на всеки на ръката връзва някаква мечта.

      С пожелания за здраве, радост и заредени с пролетен устрем, вдъхновение, и с много слънчево настроение! Така днес в ПГ "Св. Иван Рилски" бяха посрещнати учители и ученици. Допълнително настроение създаде украсата от кокичета - предвестници на пролетта и символи на надеждата, изработена с помощта на учениците от XIв клас.

 

 

 

 


 

ПАМЕТ ЗА АПОСТОЛА

    Днес в залата за мероприятия на ПГ „Св. Иван Рилски“, ученици от 8, 10 и 12 клас едновременно рецитираха трогателната творба на Ботев „Обесването на Васил Левски“. С това бе отбелязана 150 годинишнината от гибелта на Апостола на свободата.

     Гости на тържеството бяха инж. Мария Колева – директор на ПГ „Св. Иван Рилски“, учители и ученици. Участниците, които почетоха паметта на Дякона, получиха похвала от ръководството за чудесното представяне.

      Нека огънят на родолюбие гори и пази паметта!

 

 


 

УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК ПГ НЮЗ

         https://www.flipsnack.com/…/2022_koleden-1-1…/full-view.html

 
 
 

КОЛЕДА Е!
 
   По инициатива на ръководството и ученическия съвет на ПГ "Св. Иван Рилски" бе организиран конкурс "Най-оригинална коледна украса".
     На 21.12. бяха наградени победителите от конкурса.
    Комисия разгледа украсените класни стаи, за да оцени оригиналността и съвместната работа на ученици и преподаватели по изработката на коледната украса.
     Инж. Мария Колева, директор на гимназията, връчи наградите на учениците, които с нетърпение и вълнение ги очакваха.
     На I място сред класовете се отличи VIIIб клас.
     Второто и третото място отидоха при VIIIа и Xб клас.
     Всички други класове получиха поощрителни награди.
     За коледното настроение в училище се погрижиха учениците от клуб "Работилничка за приложни изкуства".

       

  

      

 


 ПОДАРИ ИГРАЧКА - ЗАРАДВАЙ ДЕТЕ

     И тази учебна година учениците от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево в рамките на по-малко от месец, събраха средства и закупиха образователни игри за децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в гр. Раднево.
       Инициативата "Подари играчка - зарадвай дете" е по идея на ученическия съвет с подкрепата на преподавателите.
       В благотворителната кампания се включиха и бивши възпитаници на гимназията.
      "Прекрасни са подаръците! Причина сте за широки усмивки! Благодарим Ви от сърце! Светли празници!" Това са думите на директора на ЦНСТДБУ г-жа Деница Вилхелмова.
 
  

 


 1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

     В ПГ "Св. Иван Рилски", бе отбелязан Световният ден за борба със СПИН. Денят бе посветен на повишаване осведомеността за СПИН - пандемията, причинена от разпростваняването на вируса ХИВ. Инициативата за него е на Ученическия съвет с помощта на г-жа Светла Рашкова.

    Съвместно със служители от ЦОП - гр. Раднево учениците от VIII и IX клас дискутираха темата: Знаем ли достатъчно какво представлява вируса СПИН и как да се предпазим?

   В края на срещата бе проведена игра "Да вървим по ръба" и отправено послание към всеки за отговорно поведение към собственото здраве.

    

  

    

    

 


На 20 ноември 2022 година България отново се присъединява към Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

       Инициативата  датира от 1995 г., когато по решение на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) на Стария континент, обществеността привлича вниманието към проблемите на пътната безопасност. През 2005 г. със своя резолюция ООН обявява Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.

          Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия.

         Този ден бе отбелязана и в нашия град. Десетокласници от ПГ  „Иван Рилски“, с ръководител Ю. Иванова и  детска градина № 2 „ Радост“, с ръководители Верка Пенчева и Елена Вълева.  На 18 ноември големи и малки с ентусиазъм демонстрираха поведение на примерен пешеходец по платното за движение, а имено – безопасно преминаване по пешеходна пътека чрез съобразяване с пътната обстановка.

      Ученици и деца положиха усилия като ръчно изработиха знаци, отнасящи се за пешеходците. Малките участници, съпроводени от по–големите ученици, с усмивка подаваха на спрелите водачи на автомобили своите собственоръчно изработени послания, като им пожелаваха безопасно шофиране през настъпващите зимни месеци.

           Разбира се, кампанията не би била възможна без отзивчивото съдействието на РУ на МВР гр. Раднево.

  

    

    

    

  

 


НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЕЛЕКТРОТЕХНИК

   Много емоции предизвика дългоочакваната и оспорвана надпревара „Най-добър млад електротехник“! Усърдните и можещи гимназисти от Професионална гимназия "Св. Иван Рилски", специалност "Минна електромеханика" сформираха отбори и демонстрираха умения за безопасна работа с електрически ток, уреди и апарати. Впечатлени сме от енергията и креативността на всички участници! Нашите възпитаници премериха сили и умения, вложиха изобретателност и с много хъс показаха, че нищо не е в състояние да ги спре! Събитието е с образователно - занимателен характер и протече вълнуващо, и в духа на Европейската седмица на професионалните умения! Ръководството на гимназията благодари за желанието, инициативността и старанието, които показват младите хора от дванадесети клас! Целта на надпреварата бе да повиши техните познания и умения за практическа работа, както и да създаде интерес и мотивация у тях за професионална реализация. Отборите бяха оценени по точкова система по предварително зададени критерии. За отличното представяне на участниците бяха връчени грамоти за класиране и награди за насърчаване участието им и в бъдещи състезания и олимпиади.
   Благодаря от сърце на ръководството и колегите за доверието, за оказаното съдействие, специалното внимание и добрата съвместна работа!
     А на всички нашите възпитаници пожелавам да бъдат здрави, все така успешни и ползотворни в работа си!
     Нека винаги ги съпътства любопитството към непознатото и устремът към нови постижения в личен и професионален план!

инж. Диана Бинева

  

  

    

    

 


 

14.11. - 18.11.2022 г. - СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ

     С изготвянето на табла в Професионална гимназия „Св. Иван Рилски“ – гр. Раднево се отбеляза „Световната седмица на предприемачеството“ и „Европейската седмица на професионалните умения“. Европейската седмица на професионалните умения бе отбелязана със съдействието на учениците от XI и XII клас със снимков материал от часовете по практика в училище и от работния процес в  предприятието Мини „Марица – изток“ ЕАД.

  

     Учениците от VIII, IX и X клас, изработиха таблата с материали по темата „Предприемачество“, които разделиха в две части „български предприемачи от миналото и лидерите от предприемачеството днес.

   

     Европейската седмица на професионалните умения беше съчетана с успешно подготвен и реализиран изнесен урок - Учебна практика по Технически средства за автоматизация, с тема „Измерване на температура с термодвойка“ на учениците от XIв клас, специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ с преподавател инж. Анелия Стоева, който се проведе в фирма „Накра“ ЕООД, съвместно с г-н Красимир Тодоров – собственик и управител на фирмата. Основната дейност на фирмата е производството на температурни сензори, проектиране и изграждане на промишлени системи за температурни измервания. По време на посещението, учениците придобиха представа за цялостната технология по изработване на термодвойките. Проследиха процеса на изпитване на сензорите и им беше предоставена възможност практически да направят измервания.

  

 

  

  

  

  

     Група осмокласници от ПГ „Св. Иван Рилски“, с ръководител г-жа Зорка Илиева посетиха фирма „Накра“ ЕООД – гр. Раднево, където проведоха среща – разговор с г-н Красимир Тодоров – местен предприемач, на тема „Ролята на предприемача и мястото му в професионалното образование“. Срещата започна с разказ на г-н Тодоров, за професионалния му път, идеята за създаването на фирмата и  развитието ѝ през годините до сега. Децата с интерес слушаха за първите му стъпки в предприемачеството и го обсипваха с въпроси. Той с удоволствие отговаряше и даваше съвети на бъдещите предприемачи. Учениците с голямо внимание разгледаха целия технологичен процес за изработване на температурни сензори и отчетоха колко е важна професионалната подготовка, която получава един завършващ образованието си млад човек. В края на срещата г-н Тодоров пожела успешна професионална реализация и по-сериозно отношение в подготовката им.

 

    

     Европейската седмица на професионалните умения, както и Световната седмица на предприемачеството в ПГ„Св. Иван Рилски“ – гр. Раднево допринесе за още по-голяма мотивация на учениците, интерес и изява в избраната от тях професия. Професионалното обучение е ключът към отлична подготовка и е следваща важна стъпка за развитието на учениците в живота.

 


ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЙ

          Учениците от Х клас посетиха Археологическия музей „Марица – Изток“ в град Раднево. Така те затвърдиха своите знания от разделите: Днешните български земи през праисторическата и античната епохи. Уредниците на музея ги посрещнаха  с голяма радост. С богатата си колекция от експонати и вълнуващи беседи, заинтригуваха интереса и вниманието на възпитаниците на ПГ „Св. Иван Рилски“. Десетокладниците се потопиха в магията на историята като разгледаха различни експозиции, задаваха въпроси, отговаряха на такива. Тръгвайки си изказаха благодарност за гостоприемството с обещение да се върнат отново.

      

 


ПОМАГАМЕ 

       Ученици и преподаватели от ПГ "Св. Иван Рилски" се включиха в благотворителната инициатива на Младите омбудсмани от Млада Загора - "Книги за град Кубрат", свързана с възстановяването на изгорялата детска библиотека в същия град.

      

 


 

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ 

       По инициатива на ученическият съвет ученици от X и XII клас се включиха в оформянето на стена "Забравените будители на България". Учениците окачиха портрети на личности, които със своя пример, водят младите поколения съм просвета, към култура, към съхранение и развитие на духовни идеали и ценности.

     


19 ОКТОМВРИ – ДЕН НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ – ПРАЗНИК НА МИНЬОРИТЕ!

 

         "На Господа Бога, Който създаде такива слънца на духовния мир на човечеството като преподобния наш св. Йоан Рилски, които да бъдат пазители и покровители и ходатаи пред Бога за нас и нашето спасение ­ да бъде вечна слава, сега и всякога и във вечни времена!" - †Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий (Слово, произнесено в Рилската света обител на 19 октомври 1985 г.)

  

 


ПОСЛАНИЯТА НА ЕСЕННИЯ ЛИСТ

 

         НА 14.10.2022 г. ученици от VIII, IX и X клас при ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево, съвместно със звено "Пътен контрол" към Районно управление гр. Раднево, осъществиха мероприятие предвидено в Секторната стратегия за безопасност на движение по пътищата (2021-2030) на МОН. Кампанията е за превенция на ПТТ насочена към деца и ученици - "Посланията на есенния лист", чрез фокусиране на вниманието на децата, учениците и водачите на МПС и всички участници в движението върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителонстта в есенно-зимни условия. Учениците подаряваха на водачите есенни листа с кратки послания: "Светлините си пусни, мигачи не пести!", "Ограниченията си спазѝ и скоростта си намали!" и др.

        

 

 


 

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

Нека 15-ти септември да бъде най-вълнуващия ден за вас, защото всичко започва от знанието!

Напред науката е слънце!
Честит първи учебен ден!

 

 


 

УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА


29 ЮНИ - НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

        На 23.06. ученици от ПГ "Св. Иван Рилски", съвместно със служители на РУ гр. Раднево отбелязаха Националния ден на безопасността на движението по пътищата. От страна на униформените беше предоставена полезни съвети към подрастващите за разпространените и ползваните от тях ППС през лятната ваканция. Служителите наблегнаха на: екипировка, техническо състояние на превозното средство, здравословното влияния на водача и др. Разяснени бяха и основни положения от ЗДвП при преминаване през кръстовища, пешеходни пътеки, велоалеи. Огромен интерес предизвика служебният автомобил и неговия специален режим, когато обстоятелствата налагат това.

  

 


 

300 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ

„С вяра в Христа, в служба на църквата и под небесната закрила на светата Троица, аз, проигумен Паисий, работя за възраждането на българския дух и държавност“

Тъй преди 300 години се ражда и твори един велик българин, завещал ни своята малка книжица за полза на българския род. Вече 260 години, тази история съхранява паметта, гордостта и достойнството на нашия народ.

 


 

       31 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

      Днес, по инициатива на Ученическия съвет, със съдействието на  МКБППМН - гр. Раднево, в Професионална гимназия "Св. Иван Рилски" бе отбелязан Световния ден без тютюнопушене. Бяха раздадени флаери и изработено табло по темата. 

    Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак). Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.

  


             СПОРТЕН ПРАЗНИК "ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ"              

      В деня на българския спорт – 17 май в община Раднево се проведе спортен празник “ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ“, взеха участие около 200 ученика от училищата и 100 деца от детските градини от община Раднево.

        Ученици от Професионалан гимназия "Св. Иван Рилски", гр. Раднево взеха участие в кроса, футбол на малки вратички и волейбол.

        Георги Илков Илиев се отличи в основната дисциплина крос, като спечели второ място!

 


X областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2022 година

         На 13 май  ПГ „Св. Иван Рилски“, гр. Раднево взе участие в Десета Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2022 г.

         Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в гимназията, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.

         Като наши партньори в обучението, участие в събитието взеха и „Мини Марица – изток“ ЕАД, гр. Раднево.

         Ученици, обучаващи се в дуална форма на обучение чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и демонстрации, представихме следните професии и специалности:

     · Професия: „Минен техник“, специалност: „Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството“ – дуална форма на обучение;

     · Професия: „Организатор по експлоатация в ж.п. инфраструктура“, специалност: „Ръководител движение“ – дуална форма на обучение;

     · Професия: „Техник по железопътна техника“, специалност: „Локомотиви и вагони“ – дуална форма на обучение.

  

  

 


 

22 АПРИЛ - ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА

            По случай международния ден на Земята Община Раднево, вестник "Марица-изток" и Художествена галерия-гр. Раднево обявиха конкурс на тема "ОПАЗВАНЕТО НА ЗЕМЯТА - НАША МИСИЯ".

            Горди сме да Ви съобщим, че за поредна година първо място в направление "Най-добро стихотворение по темата" спечели Евгени Димитров Димитров ученик от XIIб клас.

„ОПАЗВАНЕТО НА ЗЕМЯТА - НАША МИСИЯ”

 

Страхотна мисъл ми дойде в главата,

как да се грижим и опазваме Земята!

Трябва да изпълним мисията наша,

че сме забъркали огромна каша!

 

Ще Ви направя забележка строга:

„Изхвърли боклука си в коша!“

Научи на чистота  децата,

да не хвърлят във водата и тревата!

 

Учи, успявай и не спирай,

когато можеш рециклирай!

Да намалим вредните емисии

е една от великите ни мисии!

 

Нека да ценим водата!

Нека да ни радват и цветята!

Да не бъдем винаги с колата!

И още много са нещата,

с които ще спасим Земята…

 

Да опазваме околната среда

е най-добрата мисия в света,

защото сме стопани

на планетата

ЗЕМЯ!

 

Линк към награденито от Община Раднево: https://radnevo.bg/currentNews-2336-newitem.html?fbclid=IwAR2Nj-UdO1qoOxTvkRN1r-EOBcztkdMw42sVD6v8Kw9vmhwbgZ9hMUJy_Us


 

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР ЗА АБИТУРЕНТИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

           На 20.04.2022 г. от 17:30 часа в мраморното фоайе на Общински център за култура "Нончо Воденичаров", гр. Раднево бе проведен благотворителен великденски базар за абитуренти в неравностойно положение. Реализирането на тази благородна инициатива се реализира с помощта на всички детски градини, училища, социални и културни звена, които изложиха саморъчно изработените великденски красоти, за да подпомогнат и направят тържествен мига на завършването на тези млади хора.

            Професионална гимназия "Св. Иван Рилски", гр. Раднево благодари на всички институции, които се включиха в тази благородна инициатива!

 

  

 

 

 


 

25 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

     Търпението е добродетел и едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава. 

     За поредна година учениците и учителите от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево отбелязаха този ден със следните инициативи:

     - Във всяка класна стая имаше надпис "25 март - Ден на търпението" и мисли на популярни личности свързани с търпението.

     - Учениците от XIа клас изработиха "дърво на търпението", където поставиха своите послания.

   - Учителите и учениците оформиха "кът на търпението", където със своите послания, апелират за търпение, толерантност, изслушване, приятелство, доброта в намеренията.

      

   

   

                                                          

                                                       


 

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

          Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март.

     Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де ЖанейроБразилия.

     Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

     Учениците от XII клас по гражданско образование с преподавател г-жа Светла Рашкова, във връзка с темата за Глобалните проблеми, са решили да се включат в инициативата на DEVIN и Национално сдружение на общините в Република България, а именно:

Национален конкурс за възстановяване на чешми с изворна и минерална вода
„30 ГОДИНИ DEVIN – ДОВЕРИЕ ВЪВ ВСЯКА КАПКА“
     Водени от максимата, че чистата вода е изконно право на всеки, и като лидер на пазара, осъзнаваме своята роля да полагаме грижа за обществото и да вдъхновяваме с примера си. Сред източниците на вдъхновение са и старите български традиции, свързани с построяването и използването на чешми за обществена употреба. Кампанията има за цел да построи мост между традициите и бъдещата употреба на източниците на минерална и изворна вода.
     Чрез конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ бихме искали да помогнем за опазването на едно от най-големите богатства на България: източниците на минерална и изворна вода. С тази инициатива искаме да дадем пример, като вдъхновим местните общности и хората да ни последват.
   Конкурсът се осъществява съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, има възможността да кандидатства с проект за реновирането й.    Срокът е до 16 май 2022 г. След краят му петчленно жури ще определи обектите, които ще бъдат реновирани през лятото.
     Инициативата има за цел да допринесе за информираността и разумното използване на водното богатство на страната, и да възроди духа на българските традиции.
      Регистрирайте се тук: https://us02web.zoom.us/…/register/WN_KWCu3ZCeSYidRwJk23I4CQ
      ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА БЪДЕТЕ С НАС, ЗА ДА ДАДЕМ СТАРТ НА ТАЗИ ВДЪХНОВЯВАЩА ИНИЦИАТИВА.
 

 


НАРИСУВАЙ МИ ДЕЛФИН!

КОНКУРС ЗА ТВОРЧЕСТВО, ПОСВЕТЕН НА ДЕЛФИНИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ

             В конкурса, със сертификати за участие, в категория дигитално изкуство - дигитална рисунка се отличиха Станислав Пламенов Петков - XIIб клас и инж. Диана Господинова Бинева - ръководител.

  

 


 

 ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА

             В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Коледа. Да отворим сърцата и душите си за вярата, надеждата и любовта. Да се опитаме да бъдем добри и благородни в ежедневието си. С това послание учениците от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево, с ръководител Илияна Хаджиева, с голям ентусиазъм се включиха в конкурса „НАШАТА ЗЕЛЕНА КОЛЕДА“, организиран от община Тервел. Конкурсът е с цел организиране на благотворителен коледен базар за деца в нужда. 

     От Община Тервел отправят своите сърдечни благодарности към г-жа Хаджиева и всички участници ( https://www.facebook.com/Нашата-Зелена-Точка-гр-Тервел ).

     

     

    

   

   

 


 

САМОСТОЯТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ

       Изключително важно за развитието Ви като личности, но и като конкурентоспособни хора на пазара на труда, е да завършите средното си образование! Това може да го постигнете при нас!

          С оглед разширяване на възможностите за включване в обучението на лица, които не са посещавали училище, както и на лица прекъснали обучението си през минали години, към ПГ „Св. Иван Рилски“ - гр. Раднево е формиран консултантски екип за оказване на съдействие на гражданите, желаещи да продължат обучението си. Екипът е на разположение всеки първи петък от месеца в каб. 202 от 15,00 часа в ПГ „Св. Иван Рилски“.

          Информация може да получите и от сайта на училището в раздел „Обучение“, рубрика "Самостоятелно обучение". Въпроси към екипа могат да се отправят и онлан на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Вашите въпроси и нашите отговори ще са видни в меню "Въпроси и отговори".

Процедура за обучение в самостоятелна форма на обучение

Заявление за явяване на изпити в самостоятелна форма на обучение

 


 

Важно, за всички родители на ученици, записани в осми клас за учебната 2021-2022 г. !!!

       Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и настойник/ попечител, който отглежда това дете.

        Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на следните документи:

  1. Заявление-декларация. То може да бъде получено лично в Дирекция Социално подпомагане (ДСП) или изтеглено от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti   както и от сайта на Системата за сигурно електронно връчване;
  2. Удостоверение, че детето е записано в гимназията – издава се в канцеларията на гимназията.
  3. Копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител, ако е приложимо.

         Заявлението се подава след записване на детето в осми клас, но не по-късно от 15.10.2021 год. То може да бъде подадено в ДСП по настоящия адрес на семейството по един от следните начини:

- лично, като към заявлението се прилага лична карта за справка;

- чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението следва да е в оригинал;

- чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

- на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. без електронен подпис

      Помощта се отпуска на две части. Първата половина – 150 лв. се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането и, а втората половина – 150 лв. – в началото на втори учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Отпуснатата помощ подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Средствата се възстановяват и в случай, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок до завършване на осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.


УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

 


 

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

        На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Българите винаги са оценявали саможертвата на онези, които са дали живота си за Отечеството. Възпитаниците на ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево от клуб "Родолюбие" не правят изключение. Те изнесоха рецитал на творби от поета Христо Ботев, който е оставил забележителна публицистика изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена, когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи. Творчеството му запалва огън в чистите сърца!
 
 
 

 
 
ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИ НА РОСТИСЛАВ ПЕТКОВ ЖЕЛЕВ УЧЕНИК ОТ VIII А КЛАС      
 
https://www.youtube.com/watch?v=-oTJFOYnm9g
 
https://www.youtube.com/watch?v=sJv288zhx5U
 

ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК
 
          На 25.05.2021 г. от 9,30 часа в ПГ "Св. Иван Рилски" се състоя пролетен спортен празник. В спортната надпревара взеха участие ученици от VIII, IX, X и XI клас в дисциплините футбол, теглене на въже и стрийт уъркаут.
          Инж. Мария Колева - директор на ПГ "Св. Иван Рилски", връчи грамоти и купи на участниците, което предизвика радостни емоции за всички ученици и преподаватели.
 
    
 
    
 
   
 
    
 
    
 
    
 
    
 

 


 

IX областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2021 година 

            На 12.05.2021 г. в гр. Раднево в Дома на културата "Нончо Воденичаров" се проведе IX областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея взе участие и ПГ "Св. Иван Риски", гр. Раднево, като представи специалностите, по които се обучават възпитаниците ни и по които предстои прием за учебната 2021/2022 година, а именно:

 

спец.: Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството
проф. : Машинен техник
ДНЕВНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

спец. : Локомотиви и вагони
проф.: техник по железопътна техника
ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

спец. :Ръководител движение
проф.:организатор по експлоатация в ж.п. инфраструктура
ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

 

 


 

22 АПРИЛ - ДЕН НА ЗЕМЯТА

ДА СЪХРАНИМ ЗЕМЯТА ЗА НАШИТЕ ДЕЦА

 

 

             

 

       

Презентации:

Да съхраним Земята за нашите деца - изготвил Рикардо Илиянов Димитров от XIб клас

Да съхраним Земята на нашите деца - изготвил Станислав Пламенов Петков XIб клас

 

 


 

УЧАСТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ "СВ. ИВАН РИЛСКИ"

В ТРАДИЦИОННАТА УКРАСА ЗА 1 МАРТ НА ГРАД РАДНЕВО

 

       

 

        

 

       

 

         

              

  


 

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ "НАЙ-ДОБЪР ТЕХНИК В МАШИНОСТРОЕНЕТО"

През м.февруари 2021 година учениците от ПГ "Св. Иван Рилски" с огромно желание и интерес се включиха в националното състезание "Най-добър техник в машиностроетено"!

Целите на състезанието, училищен кръг, бяха:

- да се предостави възможност на учениците за творческа изява на усвоените знания и придобити умения и компетентности в областта на машиностроенето;

- да се демонстрират постижения и готовност за упражняване на усвоената професия чрез решаване на практически задачи в конкретна ситуация.

В националното състезание на училищно ниво се явиха ученици от XIа клас, спец. "Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството":

1. Ведилина Стоянова Вълева

2. Даяна Николаева Стоянова

3. Динко Красимиров Динев

4. Евгени Георгиев Илиев

5. Есмералда Хасанова Османова

6. Захари Иванов Ангелов

7. Камелия Руменова Колева

8. Кристиян Георгиев Георгиев

9. Теодор Митков Христов

Учениците показаха своите познания в областта на машиностроенето, като за определено време трябваше да попълнят тест и да работят по приложно-творческа задача - чертеж за довършване и детайлиране по зададен чертеж.


 

ВАЖНО!!!

     Лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми Дирекция "Социално подпомагане", Държавна агенция за закрила на детето или Министерство на вътрешните работи. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.

Координати на Дирекция "Социално подпомагане", гр. Раднево, общ. Раднево, обл. Стара Загора:

гр. Раднево

ул. "Магда Петканова" №5А

Актуален списък на лицензираните доставчици на социални услуги на територията на цялата страна