ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ

"Св. Иван Рилски"

Раднево

Други

 

УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА


 

25 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

     Търпението е добродетел и едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава. 

     За поредна година учениците и учителите от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево отбелязаха този ден със следните инициативи:

     - Във всяка класна стая имаше надпис "25 март - Ден на търпението" и мисли на популярни личности свързани с търпението.

     - Учениците от XIа клас изработиха "дърво на търпението", където поставиха своите послания.

   - Учителите и учениците оформиха "кът на търпението", където със своите послания, апелират за търпение, толерантност, изслушване, приятелство, доброта в намеренията.

      

   

   

                                                          

                                                       


 

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

          Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март.

     Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де ЖанейроБразилия.

     Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

     Учениците от XII клас по гражданско образование с преподавател г-жа Светла Рашкова, във връзка с темата за Глобалните проблеми, са решили да се включат в инициативата на DEVIN и Национално сдружение на общините в Република България, а именно:

Национален конкурс за възстановяване на чешми с изворна и минерална вода
„30 ГОДИНИ DEVIN – ДОВЕРИЕ ВЪВ ВСЯКА КАПКА“
     Водени от максимата, че чистата вода е изконно право на всеки, и като лидер на пазара, осъзнаваме своята роля да полагаме грижа за обществото и да вдъхновяваме с примера си. Сред източниците на вдъхновение са и старите български традиции, свързани с построяването и използването на чешми за обществена употреба. Кампанията има за цел да построи мост между традициите и бъдещата употреба на източниците на минерална и изворна вода.
     Чрез конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ бихме искали да помогнем за опазването на едно от най-големите богатства на България: източниците на минерална и изворна вода. С тази инициатива искаме да дадем пример, като вдъхновим местните общности и хората да ни последват.
   Конкурсът се осъществява съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, има възможността да кандидатства с проект за реновирането й.    Срокът е до 16 май 2022 г. След краят му петчленно жури ще определи обектите, които ще бъдат реновирани през лятото.
     Инициативата има за цел да допринесе за информираността и разумното използване на водното богатство на страната, и да възроди духа на българските традиции.
      Регистрирайте се тук: https://us02web.zoom.us/…/register/WN_KWCu3ZCeSYidRwJk23I4CQ
      ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА БЪДЕТЕ С НАС, ЗА ДА ДАДЕМ СТАРТ НА ТАЗИ ВДЪХНОВЯВАЩА ИНИЦИАТИВА.
 

 


 

 ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА

             В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Коледа. Да отворим сърцата и душите си за вярата, надеждата и любовта. Да се опитаме да бъдем добри и благородни в ежедневието си. С това послание учениците от ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево, с ръководител Илияна Хаджиева, с голям ентусиазъм се включиха в конкурса „НАШАТА ЗЕЛЕНА КОЛЕДА“, организиран от община Тервел. Конкурсът е с цел организиране на благотворителен коледен базар за деца в нужда. 

     От Община Тервел отправят своите сърдечни благодарности към г-жа Хаджиева и всички участници ( https://www.facebook.com/Нашата-Зелена-Точка-гр-Тервел ).

     

     

    

   

   

 


 

САМОСТОЯТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ

       Изключително важно за развитието Ви като личности, но и като конкурентоспособни хора на пазара на труда, е да завършите средното си образование! Това може да го постигнете при нас!

          С оглед разширяване на възможностите за включване в обучението на лица, които не са посещавали училище, както и на лица прекъснали обучението си през минали години, към ПГ „Св. Иван Рилски“ - гр. Раднево е формиран консултантски екип за оказване на съдействие на гражданите, желаещи да продължат обучението си. Екипът е на разположение всеки първи петък от месеца в каб. 202 от 15,00 часа в ПГ „Св. Иван Рилски“.

          Информация може да получите и от сайта на училището в раздел „Обучение“, рубрика "Самостоятелно обучение". Въпроси към екипа могат да се отправят и онлан на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Вашите въпроси и нашите отговори ще са видни в меню "Въпроси и отговори".

Процедура за обучение в самостоятелна форма на обучение

Заявление за явяване на изпити в самостоятелна форма на обучение

 


 

Важно, за всички родители на ученици, записани в осми клас за учебната 2021-2022 г. !!!

       Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и настойник/ попечител, който отглежда това дете.

        Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на следните документи:

  1. Заявление-декларация. То може да бъде получено лично в Дирекция Социално подпомагане (ДСП) или изтеглено от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti   както и от сайта на Системата за сигурно електронно връчване;
  2. Удостоверение, че детето е записано в гимназията – издава се в канцеларията на гимназията.
  3. Копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител, ако е приложимо.

         Заявлението се подава след записване на детето в осми клас, но не по-късно от 15.10.2021 год. То може да бъде подадено в ДСП по настоящия адрес на семейството по един от следните начини:

- лично, като към заявлението се прилага лична карта за справка;

- чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението следва да е в оригинал;

- чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

- на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. без електронен подпис

      Помощта се отпуска на две части. Първата половина – 150 лв. се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането и, а втората половина – 150 лв. – в началото на втори учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Отпуснатата помощ подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Средствата се възстановяват и в случай, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок до завършване на осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.


УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

 


 

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

        На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Българите винаги са оценявали саможертвата на онези, които са дали живота си за Отечеството. Възпитаниците на ПГ "Св. Иван Рилски", гр. Раднево от клуб "Родолюбие" не правят изключение. Те изнесоха рецитал на творби от поета Христо Ботев, който е оставил забележителна публицистика изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена, когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи. Творчеството му запалва огън в чистите сърца!
 
 
 

 
 
ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИ НА РОСТИСЛАВ ПЕТКОВ ЖЕЛЕВ УЧЕНИК ОТ VIII А КЛАС      
 
https://www.youtube.com/watch?v=-oTJFOYnm9g
 
https://www.youtube.com/watch?v=sJv288zhx5U
 

ПРОЛЕТЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК
 
          На 25.05.2021 г. от 9,30 часа в ПГ "Св. Иван Рилски" се състоя пролетен спортен празник. В спортната надпревара взеха участие ученици от VIII, IX, X и XI клас в дисциплините футбол, теглене на въже и стрийт уъркаут.
          Инж. Мария Колева - директор на ПГ "Св. Иван Рилски", връчи грамоти и купи на участниците, което предизвика радостни емоции за всички ученици и преподаватели.
 
    
 
    
 
   
 
    
 
    
 
    
 
    
 

 


 

IX областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2021 година 

            На 12.05.2021 г. в гр. Раднево в Дома на културата "Нончо Воденичаров" се проведе IX областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. В нея взе участие и ПГ "Св. Иван Риски", гр. Раднево, като представи специалностите, по които се обучават възпитаниците ни и по които предстои прием за учебната 2021/2022 година, а именно:

 

спец.: Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството
проф. : Машинен техник
ДНЕВНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

спец. : Локомотиви и вагони
проф.: техник по железопътна техника
ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

спец. :Ръководител движение
проф.:организатор по експлоатация в ж.п. инфраструктура
ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ

 

 

 


 

22 АПРИЛ - ДЕН НА ЗЕМЯТА

ДА СЪХРАНИМ ЗЕМЯТА ЗА НАШИТЕ ДЕЦА

 

 

             

 

       

Презентации:

Да съхраним Земята за нашите деца - изготвил Рикардо Илиянов Димитров от XIб клас

Да съхраним Земята на нашите деца - изготвил Станислав Пламенов Петков XIб клас

 

 


 

УЧАСТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ "СВ. ИВАН РИЛСКИ"

В ТРАДИЦИОННАТА УКРАСА ЗА 1 МАРТ НА ГРАД РАДНЕВО

 

       

 

        

 

       

 

         

              

  


 

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ "НАЙ-ДОБЪР ТЕХНИК В МАШИНОСТРОЕНЕТО"

През м.февруари 2021 година учениците от ПГ "Св. Иван Рилски" с огромно желание и интерес се включиха в националното състезание "Най-добър техник в машиностроетено"!

Целите на състезанието, училищен кръг, бяха:

- да се предостави възможност на учениците за творческа изява на усвоените знания и придобити умения и компетентности в областта на машиностроенето;

- да се демонстрират постижения и готовност за упражняване на усвоената професия чрез решаване на практически задачи в конкретна ситуация.

В националното състезание на училищно ниво се явиха ученици от XIа клас, спец. "Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството":

1. Ведилина Стоянова Вълева

2. Даяна Николаева Стоянова

3. Динко Красимиров Динев

4. Евгени Георгиев Илиев

5. Есмералда Хасанова Османова

6. Захари Иванов Ангелов

7. Камелия Руменова Колева

8. Кристиян Георгиев Георгиев

9. Теодор Митков Христов

Учениците показаха своите познания в областта на машиностроенето, като за определено време трябваше да попълнят тест и да работят по приложно-творческа задача - чертеж за довършване и детайлиране по зададен чертеж.


 

ВАЖНО!!!

     Лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми Дирекция "Социално подпомагане", Държавна агенция за закрила на детето или Министерство на вътрешните работи. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.

Координати на Дирекция "Социално подпомагане", гр. Раднево, общ. Раднево, обл. Стара Загора:

гр. Раднево

ул. "Магда Петканова" №5А

Актуален списък на лицензираните доставчици на социални услуги на територията на цялата страна